۸ مهر ۱۳۸۷، ۱۰:۴۷

دومین کتابخانه مرکزی کشور به 24 هزار جلد کتاب مجهز شد

دومین کتابخانه مرکزی کشور به 24 هزار جلد کتاب مجهز شد

با گذشت یکسال از افتتاح کتابخانه مرکزی یاسوج که دومین کتابخانه مرکزی موجود کشور پس از تبریز به شمار می رود استقبال قابل توجه مخاطبان موجب تجهیز این مجتمع فرهنگی به 24 هزار جلد کتاب و امکانات پیشرفته تر کتابخانه ای از سوی مسئولان شد.

محمد بیناپور مسئول کتابخانه مرکزی یاسوج در تشریح وضعیت این کتابخانه به خبرنگار مهر گفت :  این کتابخانه با خرید حدود 4600 جلد کتاب توسط اداره کل امور کتابخانه های استان و آماده سازی آنها توسط کتابداران این کتابخانه، کار خود را رسماً آغاز کرد. کتابخانه شامل بخشهای مختلفی از جمله مخزن و امانت کتاب، سالنهای مطالعه، ثبت نام و نظارت بر سالنها، مرجع، نشریات، سمعی بصری، کودکان و نوجوانان، نابینایان، اینترنت، تازه های چاپ و نشر، سالن جلسات و سالن اجتماعات است.

امانت روزانه 150 کتاب به مراجعان

وی افزود: در طبقه پایین این ساختمان، مخزن کتابخانه با زیر بنا 400 متر مربع قرار دارد که تعداد 294 قفسه فلزی در آن جاسازی شده است و ظرفیتی حدود 180 هزار جلد کتاب را داراست که از این ظرفیت تا پایان مردادماه 87 حدود 24 هزار جلد پر شده است. شش نفر نیروی کتابدار که همگی خانم می باشند به صورت دو شیفت صبح و عصر در این قسمت کار می کنند. این کتابخانه با روش سیستم بسته اداره می شود. شیوه امانت و جستجوی کتاب رایانه ای است و سه دستگاه کامپیوتر برای امانت و آماده سازی کتاب در اختیار کتابداران و دودستگاه برای جستجوی کتاب مراجعان قرار داده شده است. البته شیوه جستجو از طریق برگه دان برای کسانی که نمی توانند از کامپیوتر استفاده کنند نیز قرار داده شده است. روزانه به طور میانگین بین چهل تا پنجاه نفر برای امانت گرفتن کتاب به این قسمت مراجعه می کنند یعنی چیزی حدود صد تا صد و پنجاه کتاب در روز امانت داده می شود.

مراجعه 400 نفر به کتابخانه در یک روز

مسئول کتابخانه مرکزی یاسوج اضافه کرد: سالنهای مطالعه در طبقه همکف شامل سالن مطالعه خواهران و سالن مطالعه برادران، هر کدام 300 متر مربع زیربنا دارد. در هر کدام از سالنها 32 عدد میز مطالعه چهار نفره وجود دارد و هر کدام 124 نفر در آن واحد ظرفیت دارند به طور میانگین روزانه (در دو شیفت صبح و عصر) حدود 350 تا 400 نفر مراجعه کننده برای استفاده از این دو سالن وجود دارد.

بیناپور گفت: بخش ثبت نام  نیز در طبقه همکف با 12 متر مربع زیر بنا در کنار سالنهای مطالعه قرار دارد. دو نفر نیروی کتابدار به صورت دو شیفت در این قسمت کار می کنند. کار نظارت بر سالنها، مانند نظارت بر نظافت سالنها، نظارت بر روشنایی و سیستمهای گرم کننده و سردکننده وهمچنین کنترل بر رعایت نظم و سکوت در سالنها برعهده این بخش می باشد. کار ثبت نام برای عضویت در کتابخانه نیز در این بخش انجام می شود. روزانه 45 تا 50 نفر به طور متوسط عضو جدید پذیرش دارد.

کتابهای موضوعی زبان، کلیات و دین بیشترین مخاطب را داراست

وی اضافه کرد: بخش مرجع با 50 متر زیربنا در طبقه همکف قرار دارد. حدود 700 جلد کتاب مرجع در این بخش آماده سازی شده است. روزانه 10 تا 15 نفر برای استفاده از کتابهای مرجع و کارهای تحقیقاتی به این بخش مراجعه می کنند. بیشترین استفاده موضوعی از کتابهای این بخش در رده زبان، کلیات و دین می باشد. چون اکثر مراجعین این بخش با مدارک لیسانس و بالاتر می باشند سیستم به صورت باز اداره می شود و در صورت نیاز به جستجوی موضوعی از یک دستگاه کامپیوتر که در این بخش قرار داده شده است نیز می توانند استفاده کنند.

این مقام مسئول گفت: اتاق بخش نشریات نیز با 50 متر مربع زیر بنا، مربوط به آرشیو نشریات و کاردکس چند عنوان روزنامه و قسمتی نیز برای نگهداری مواد سمعی و بصری در نظر گرفته شده است. نشریات روز و جدید این بخش در قسمتی دیگر با زیربناء 25 متر مربع نگهداری می شوند. 53 عنوان نشریه و دو عنوان روزنامه دارد روزانه 25 تا 30 نفر برای استفاده از این قسمت مراجعه می کنند. کار ثبت این منابع از طریق کامپیوتر انجام می شود.

بیناپور تاکید کرد: بخش سمعی و بصری در قسمتی از اتاق بخش نشریات نگهداری و استفاده می شود. تعداد 450 عدد انواع سی دی درسی و آموزشی در قفسه های مخصوص مواد سمعی و بصری نگهداری می شوند همه سی دی ها از طریق کامپیوتر ثبت و فهرست نویسی شده اند در حال حاضر استفاده از سی دی های این بخش برای مراجعین، فقط کارت عضویت کتابخانه ضروری است. از هر عنوان سی دی چند نسخه نگهداری می شود و یک نسخه  با کد غیر قابل امانت برای بایگانی ثبت شده که در صورت امانت دادن بقیه نسخه ها و در صورت مخدوش شدن بتوان از نسخه بایگانی دوباره رایت و کپی گرفت.

استقبال چشمگیر کودکان از بخش کودک و نوجوان کتابخانه

وی در خصوص فعالیت بخش کودک این کتابخانه نیز گفت: بخش کودکان و نوجوانان با 70 متر مربع در کنار بخشهای مرجع و نشریات قرار دارد. 175 نفر عضو دارد. سه دستگاه کامپیوتر در این بخش قرار داده شده است. یک دستگاه مربوط به ثبت و امانت منابع کودک و دو دستگاه برای استفاده کودکان. تعداد 1140 نسخه کتاب کودک وجود دارد که همه ثبت کامپیوتری شده اند امانت این کتابها کاملاً به شیوه کامپیوتری انجام می شود. تعداد 10 قفسه و 10 میز مطالعه و 50 عدد میز مطالعه مخصوص کودکان برای استفاده آنها در این بخش گذاشته شده است. کلاسهای آموزش قرآن، قصه گویی و قصه خوانی برای کودکان نیز در همین بخش برگزار می شود. روزانه تعداد 20 تا 25 نفر کودک به این بخش مراجعه می کنند و 40 تا 45 کتاب کودک امانت داده می شود.

استفاده نابینایان از امکانات کتابخانه رایگان است

بیناپور ادامه داد: بخش نابینایان این بخش نیز در کنار بخشهای مرجع، نشریات، کودکان، سمعی و بصری در اتاقی با زیربنا 50 متر مربع قرار دارد. چند بخشی که ذکر شد به خاطر مجتمع بودن در یک قسمت از ساختمان کتابخانه در طبقه همکف توسط دو نفر کتابدار در دو شیفت اداره می شود. در بخش نابینایان تعداد دو دستگاه کامپیوتر و یک دستگاه برجسته نگار و 63 نسخه کتاب بریل برای استفاده نابینایان قرار داده شده است. با وجود اینکه زمان زیادی از راه اندازی این بخش نمی گذرد تعداد 9 نفر عضو نابینا پذیرش شده است. عضویت و استفاده از این بخش برای نابینایان کاملاً رایگان می باشد.

مسئول کتابخانه مرکزی یاسوج گفت: بخش اینترنت در طبقه همکف در اتاقی با 40 متر مربع زیربنا قرار دارد تعداد 5 دستگاه کامپیوتر برای استفاده مراجعین قرار داده شده است. اینترنت با پهنای باند 128 گیگا بایت روزانه پذیرای 15 تا 20 نفر می باشد و 100 تا 150 نفر-ساعت در روز استفاده می شود.

وی افزود: بخش تازه های چاپ و نشر در قسمت ورودی ساختمان کتابخانه، راهروها با زیربناء حدود 60 متر مربع قرار دارند که در کنار دیوارهای آن تعداد 16 قفسه نمایش کتاب قرار داده شده است در این قفسه ها تازه های چاپ قرار داده می شود تا مراجعین هنگام ورود به کتابخانه از جدیدترین کتابهای چاپ شده اطلاع یابند.

در طبقه سوم کتابخانه سالن جلسات اداری با زیربنا حدود 80 متر مربع و سالن اجتماعات با زیربنا 600 متر مربع با امکاناتی مانند یک دستگاه اکوپخش 4 دستگاه بلندگو 1 دستگاه آمپلی فایر 1 دستگاه ویدئو پروجکشن و پرده نمایش فیلم و تلویزیون و ضبط صوت و 321 عدد صندلی مبلی ثابت برای برگزاری مراسم مختلف قرار داده شده است.

کتابخانه مرکزی یاسوج خردادماه سال 1386 در زمینی به مساحت 4520 مترمربع و زیربناء 4000 متر مربع در سه طبقه در مرکز شهر یاسوج افتتاح شد و بعد از کتابخانه مرکزی تبریز دومین کتابخانه مرکزی کشور به شمار می رود. 

کد خبر 757292

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha